De ERP sector in tijden van crisis

Ton Tobbe stelt in de Computable dat de crisis de ERP-sector drastisch zal veranderen en ziet een grotere rol voor flexible ERP systemen. Ik denk dat hii hierin gelijk heeft.

Elk bedrijf wil haar kernprocessen onder controle hebben en houden. Met een ERP systeem haal je de tools en het raamwerk in huis om met behulp van consultants dat doel te bereiken.

De software geeft niet alleen direct inzicht in de actuele situatie, maar moet ook aanpasbaar zijn aan veranderende eisen. De programmatuur mag niet remmend werken want geen enkele onderneming is statisch. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe diensten en producten, andere samenwerkingsverbanden of toenemende vraag naar verantwoording en transparantie.

Hoge kosten voor implementatie, licentie en onderhoud zijn te verdedigen als de beoogde doelen en besparingen elders in de organisatie bereikt worden. Het wringt pas als de verhouding tussen kosten en baten zoek is. En die kans groeit in tijden van crisis.

Voor die kosten/baten verhouding is het gunstig dat er tegenwoordig open source ERP software als Open ERP en Open Bravo bestaat. Er zijn geen licentiekosten en de keuze uit meerdere aanbieders werkt eerlijke prijzen voor consultants in de hand. Het gaat bovendien om een nieuwe generatie 'state of the art' ERP systemen, ontworpen met het oog op flexibiliteit en duurzaamheid.

Bedrijven willen ook in tijden van crisis grip op de zaak en weten of geld niet onnodig weglekt. Goede ERP software is dan juist onontbeerlijk.

Software Freedom Day