Geavanceerde filters

Therp publiceert de Odoo app "Advanced Filters". Deze functionaliteit is handig als je meer complexe selecties wilt maken. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door fonds- of ledenwervers om bepaalde groepen Relaties uit te filteren (segmenteren). Zo kun je het verschil vinden tussen twee bestaande selecties en bestaande selecties samenvoegen. In deze blog wordt het voorbeeld van Relaties (klanten, leveranciers, leden, partners etc) gebruikt, omdat geavanceerde zoekacties hier vaak gewenst zijn, maar de principes gelden ook voor producten, orders, projecten e.d.

Standaard zit in Odoo al mooie zoekfunctionaliteit ingebakken in de vorm van filters. Hiermee kan je naar één of meerdere kenmerken zoeken. Bijvoorbeeld alle Relaties met kenmerk1 én kenmerk2. Meer concreet zouden dat alle Relaties in Amsterdam (kenmerk1) kunnen zijn die interesse hebben in het thema Luchtvervuiling (kenmerk2). Of Bijvoorbeeld alle Relaties met kenmerk2 óf kenmerk3. Bijvoorbeeld alle Relaties die interesse hebben in het thema Luchtvervuiling (kenmerk2) óf het thema Duurzame Energie (kenmerk3).

Zo'n zoekactie is daarbij natuurlijk niet beperkt tot 2 kenmerken. Met deze standaard filters is de database dus al heel goed te doorzoeken. Maar tot voor kort bestond er geen mogelijkheid om wiskundige operaties op selecties door te voeren. Ook specifieke Relaties aan een bestaande selectie toe voegen kon niet. Hiervoor is dus de module "Geavanceerde filters" gemaakt. Na installatie van deze module krijgt de gebruiker een extra knop te zien in de lijstweergave.

Normaal gesproken, als Odoo een filter opslaat, dan worden niet de gevonden Relaties zelf opgeslagen maar alleen de zoekcriteria. Dit is vaak ook wat je wilt. Als je een jaar later weer het filter toepast vind je tevens de nieuwe Relaties met dezelfde interesses. Met de app "Advanced Filters" kunnen echter ook de resultaten van selecties bewaard (bevroren) worden. Dit wil je met vaste selecties, bijvoorbeeld in de vorm van "Alle Relaties in Amsterdam die in maart 2015 onze nieuwsbrief ontvingen".

Zowel bevroren als standaard selecties kunnen bewerkt worden. Je kunt records aan een selectie toevoegen of ervan verwijderen. Ook kun je andere selecties toevoegen, waarbij automatisch ontdubbeld wordt, of het verschil vinden tussen selecties. Heel complexe bewerkingen met meerdere selecties zijn nu mogelijk. Om het geheel gebruiksvriendelijk te houden is de wiskunde voor de gebruiker zoveel mogelijk verborgen. De module werkt voor v7 van Odoo en is hier te vinden. Have fun!

Impressie Odoo2U