Ideal app voor Odoo

Het duurde even voordat het in Nederland populaire online betalingssysteem ook direct met Odoo schakelt, maar de iDeal module voor Odoo 8, is nu een feit. Een must voor elke (Odoo) webshop met Nederlandse klanten. Made by Therp!

Het was natuurlijk al mogelijk om met een script of plugin een beveiligde koppeling tussen uw webwinkel en een Payment Service Provider te maken. Bij zulke toepassingen betaalt u echter wel, per transcatie, een bedrag aan zowel iDeal als aan die Service provider. En dat kan natuurlijk snel flink oplopen.

Met de module Payment_Ideal is de koppeling met Neerlands meest gebruikte online betaalmethode er wel. Met iDEAL kan uw klant u direct betalen via hun rekening bij 1 van de 9 grote banken in Nederland: ABN AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en van Lanschot. Nadat de koper iDEAL heeft gekozen als betaalwijze wordt de eigen bank geselecteerd. De daadwerkelijke betaling vindt daarna plaats in de vertrouwde omgeving van de website van de bank.

In deze omgeving staat de bank garant voor de veiligheid. Koper en verkoper zijn verzekerd van een transparante transactie, zonder verborgen kosten. Ideal koppelt voor u als verkoper alle transacties aan uw bankrekening nummer. De verwerking van de iDeal mutaties verloopt analoog aan de verwerking van afschriften van uw bank. Download dus het transactie-overzicht bij uw bank en importeer het afschrift in Odoo.

Niet alle banken zijn getest, mogelijk zijn kleine aanpassingen nog nodig voor uw bank. U heeft ook een probleem als uw bank alleen een bulk 'ideal betalingen' aan u doorgeeft, want afletteren is dan natuurlijk lastig. Soms is dit een wijzigbare instelling (uit te voeren door uw bank) op uw bankrekening. Maar normaal gesproken ziet u elke aparte transactie in het download bestand. En vindt het afletteren plaats met de automatisch gecrëerde facturen in Odoo. Voor het in gebruik kunnen nemen van de module moet u beschikken over de MerchantId die u bank aan u uit heeft gegeven. Ook moet u zelf voor certificaten zorgen en deze installeren t.b.v. de correcte beveiliging. De module Payment_Ideal ondersteunt iDeal 3.3 en is tegen betaling te downloaden van de app-site van Odoo. De source code is hier.

Odoo migratie