Integratie web en bedrijfsproces

Traditionele eCommerce en CMS systemen kennen doorgaans een moeizame integratie met uw bedrijfsprocessen. Met Odoo is het wel mogelijk relatief snel goede uitwisseling te realiseren. Zo kunt u op uw website gekochte producten of reacties op vacatures, in Odoo verwerken. Andersom kunnen in Odoo geregistreerde medewerkers, howto's, blogs of evenementen direct op uw website gepubliceerd worden. Het is wat sleutelen om volledige integratie goed te krijgen, maar als het eenmaal gelukt is biedt, dat grote voordelen.

Vanaf versie 8 wordt Odoo geleverd met de module 'Website Builder' dat een web-thema bevat dat op 'Bootstrap' is gebaseerd. Het woord 'bootstrap' komt uit de verhalen over Baron van Münchhausen. Deze gaan over reizen, de jacht en oorlog. De baron deed de meest verbazende dingen, zoals zichzelf aan zijn eigen haren uit een moeras omhoog trekken. Die haren werden in latere versies van het verhaal vervangen door de lusjes van zijn laarzen (bootstraps). Mag de Baron wat ongeloofwaardig zijn, de huidige Bootstrap toolkit is dat niet. Het betreft een krachtige verzameling van HTML, CSS en JavaScript open source tools, om webpagina's en webapplicaties mee te bouwen.

Vormgevers gebruiken de tools graag omdat het een uitstekende basis is om snel mooie web-thema's te maken. Ontwikkelaars zijn blij dat ze zich niet met de vormgeving bezig hoeven te houden en zich kunnen concentreren op het technische werk. De toolkit is makkelijk om mee te werken en zeer flexibel. Doordat het mogelijk is allerlei componenten ('snippets') te hergebruiken ligt een consistent ontwerp binnen bereik. De webpagina past zich automatisch aan de grootte van het scherm aan waarop de pagina bekeken wordt (“responsive”), en is compatibel met nagenoeg alle browsers. Bootstrap kan werken met elke 'server side technology' en elke programmeertaal, dus ook met Odoo en Python.

De bootstrap-gebaseerde module van Odoo voorziet in een basis structuur, lay-out en integratie tussen Odoo website en de business processen. Odoo maakte ook 'snippets', stukjes html code die ook JavaScript en CSS kunnen bevatten, die met de muis naar de webpagina in opbouw gesleept kunnen worden. De basis kan uitgebreid worden met extra 'snippets', verdergaande integratie of vernieuwde structuur, door nieuwe Odoo modules te maken.

Het aantal Odoo gebruikers dat ondertussen ook de website in Odoo heeft, groeit gestaag. Het wordt natuurlijk ook steeds interessanter, in Odoo 9 kan al weer meer dan in v8 (daar zijn bijvoorbeeld voorzieningen voor multi-company op de website). Zo groeien ook de mogelijkheden mee.

Therp zelf is voor één van haar klanten, Technotrading, bezig Odoo te migreren naar versie 9 community en tegelijkertijd de bestaande Magento-connector te vervangen door het Odoo CMS. Ook onze eigen website wordt nu door Odoo getoond.

Odoo Development Cookbook