Klein maar fijn

Hoewel het vaak maar kleine modules zijn, is het voor een gebruiker juist van grote waarde: een verbetering in de gebruikersbeleving! Software wordt vaak gemaakt met de focus op business doelen, leuke extra's of technologische hoogstandjes. Al deze benaderingen met betrekking tot het ontwerpen van systemen verliezen echter het allerbelangrijkste van het hele proces uit het oog: de gebruiker.

En als de gebruiker niet tevreden is, kan succesvolle invoering van de software lastig zijn. Bij gebruiksvriendelijkheid gaat het erom, het werken met de applicatie leuk en makkelijk te maken. Ook bij de bedrijfssoftware Odoo werd de gebruikerservaring, vooral in het verleden, nog wel eens uit het oog verloren. Gelukkig doen versie 7 en vooral 8 het heel veel beter. En Natuurlijk kan het altijd nog mooier. Ook met betrekking tot de userinterface publiceert Therp regelmatig verbeteringen die, zoals u van ons gewend bent, aan de hele community ter beschikking staan, bijvoorbeeld:

* Het standaard zoekscherm in Odoo is smal en groeit verticaal bij meerdere zoekfilters. Als u een klein scherm gebruikt is dit onhandig want veel schermruimte blijft zo onbenut. Deze addon lost dit op. Het zoekscherm kan nu in de breedte groeien. Een prettig neven effect is dat de 'breadcrumb', het klik- 'path' dat je gevolgd bent in Odoo, ook breder en dus goed leesbaar is.

* Deze module laat views, bijvoorbeeld inkoop- of verkooporders die standaard in smalle kolommen gepresenteerd worden, van het hele scherm gebruik maken. De teller van het aantal downloads staat in korte tijd op 227 en 332 respectievelijk' de addons blijken dus zeer in trek.

* Als laaste in deze blog noem ik de module die het mogelijk maakt op andere eigenschappen te zoeken dan die standaard worden aangeboden. Het is nu mogelijk ook op zogenaamde 'one2many', 'many2many' en 'many2one' velden te zoeken die te selecteren zijn uit de lijst die getoond wordt.

Odoo overwegingen