Odoo migratie

Veel geïnteresseerden kijken uit naar versie 9 van Odoo. Maar de 'early adopters' draaien Odoo al jaren en werken dus met oudere versies.

Hoewel er geen verplichting is te upgraden, komt ooit de vraag naar een volgende versie aan de orde. Er bestaan drie migratie opties.

1) Het Enterprise support contract van Odoo SA in België. Migratie van de core/standaard modules is inbegrepen. Voor community- en maatwerk-applicaties vraagt Odoo SA een extra bedrag per 1000 regels code.

2) Het Community Open Upgrade project. Alle Odoo leveranciers wereldwijd, mits met voldoende kennis, kunnen hier gebruik van maken. Dit project ontwikkelt een migratie-script per module per migratie-stap (6 -> 6.1, 6.1 -> 7 enz.) Elke database die via Open Upgrade opgewaardeerd wordt, draagt bij aan het aantal voltooide scripts. Ook hier geldt dat maatwerk extra tijd kost.

3) Handmatig. U kunt eventueel ook uw database in bijvoorbeeld Azië of Oost-Europa handmatig laten opwaarderen. Er zijn geen publicaties over, geen ervaringsverhalen. U zult zelf op onderzoek uit moeten gaan. In sommige gevallen kan dit wat betreft kosten aantrekkelijk zijn.

Een groot deel van Therp's klanten gebruikt ook code die niet tot de core behoort. Bijvoorbeeld omdat de klant lokalisatie-modules gebruikt of unieke bedrijfsprocessen heeft. Deze onderdelen vallen buiten het support en buiten de migratie-aanbieding van het Odoo SA contract. Daarom nemen klanten toch vaak liever ál het support bij één partner. Odoo SA heeft eind 2014 besloten om het Enterprise Contract aantrekkelijker te maken voor de komende versie 9. Daartoe gooit het moeder-bedrijf een aantal (fundamentele) zaken over een andere boeg en heeft licentie-wijzigingen aangebracht. Heel kort gezegd, er komen 2 verschillende edities van versie 9: Odoo Enterprise en Odoo Community.

Beiden hebben dezelfde basis, de zogenaamde 'community core'. De Enterprise versie, alleen voor klanten met een Enterprise contract, kent daarnaast een aantal aantrekkelijke extra's, maar niet open modules. De community versie kent alleen open source extra modules. Wanneer u overweegt te migreren naar versie 9, of juist dan gaat instappen, voor welke editie kiest u dan? Kiest u Enterprise + extra's dan is het gebruik van communty modules ook mogelijk, mits deze niet leunen op Enterprise-only onderdelen. Kiest u de Community versie + modules dan is het gebruik van de Enterprise extra's niet mogelijk! Wel bestaat de mogelijkheid een functioneel vergelijkbare app ook voor de community versie te laten ontwikkelen.

De keuze die nu bij Odoo 9 gemaakt moet worden zorgt voor enige verwarring. Te weten wat je nodig hebt, is zelden een appeltjes-eitje verhaal. Het gaat daarbij bovendien vooral om de afweging, hoeveel geld wil ik investeren en wat levert me dat op? Daarnaast, de extra's bij de community zijn voortdurend in beweging en staan bij het Enterprise contract vermoedelijk ook niet stil. Kortom neem geen overhaaste besluiten en win advies in bij uw favoriete Odoo leverancier. Therp is op het moment o.a. druk klanten naar versie 8 te migreren. Mocht straks een bestaande klant naar v9 willen, dan kan dat altijd. Echter mochten wij een Enterprise klant migreren en een verbetering maken in een stukje 'Enterprise only' code, dan helaas, mag dat niet gedeeld worden.

Klein maar fijn