Odoo wijzigt licentie

Odoo S.A. heeft vandaag aangekondigd een licentiewijziging in gang te zetten voor de Odoo suite van business apps. Zie hier voor de oorspronkelijke aankondiging. Odoo blijft gratis en onbeperkt beschikbaar als open source onder de LGPL. Deze licentie is een minder sterke variant van de huidige APGL. Odoo S.A. heeft hier twee redenen voor aangekondigd:

  • Er kunnen nu gesloten en betaalde apps worden geïntroduceerd door derden. De huidige AGPL was niet compatible met modules die niet onder een open source licentie waren gepubliceerd.
  • De AGPL gaf elke gebruiker van de webapplicatie het recht op inzage in de volledige broncode. Nu Odoo ook een CMS en webshop bevat, vond Odoo S.A. dat deze voorwaarden niet goed meer aansloten bij de manier waarop Odoo gebruikt kan worden. Onder de LGPL hoeft de broncode niet meer beschikbaar gesteld te worden aan elke anonieme bezoeker van een website die onder Odoo draait.
De internationale communityvereniging omtrent Odoo, de OCA, steunt deze licentiewijziging omdat zij erkent dat Odoo S.A. zijn businessmodel moet diversifiëren om de inkomsten te vergroten en daarmee de continuïteit van Odoo te waarborgen. Zie hier voor het persbericht van de OCA. Voor u als klant van Therp verandert er niets. U kunt Odoo blijven gebruiken onder dezelfde voorwaarden als in de huidige situatie. De huidige verzameling open source modules van Therp en van andere partijen waar wij gebruik van maken bij onze implementaties blijven ook bruikbaar onder de nieuwe licentie. Therp zal zich sterk blijven maken voor de beschikbaarheid van deze modules als open source software.
2015!