OpenERP in de eigen taal

Alle medewerkers hun software in de eigen taal! Dit is een wens van veel internationale organisaties omdat meerdere talen op kantoor gangbaar zijn, of omdat medewerkers wereldwijd inloggen. OpenERP biedt daarvoor ongekende mogelijkheden. Menu's, veldnamen, context-gevoelige hulp of de bij te houden gegevens zélf, kunnen in de eigen taal verschijnen. In deze blog beschrijf ik hoe dat te doen.

1) Alle benodigde talen voor de OpenERP applicatie inladen via "Beheer->Vertalingen->Laadt een officiële vertaling". Alleen gebruikers met voldoende permissies kunnen deze stap uitvoeren.

2) Elke ingelogde OpenERP gebruiker kan vervolgens de eigen taal instellen. Ga daartoe naar het icoontje "voorkeuren" rechtsboven in elk OpenERP scherm en kies het tweede tabblad 'Voorkeuren'. Stel de gewenste taal in. Klik CTR-R om de schermen te vernieuwen en de nieuwe instellingen zichtbaar te maken.

De schermen verschijnen vervolgens in de gekozen taal. Bijvoorbeeld de Engelstalige interface. Daar waar een vertaling niet correct lijkt of afwijkt van het bedrijfs-jargon, kan men deze corrigeren.

3) Om een vertaling van een veldnaam (label) aan te passen klik in het voorliggende scherm rechts de knop 'translate' aan. Kies in 'Add Translation' voor 'labels'. Nu is het mogelijk een wijziging door te voeren. Vergeet de wijziging niet op te slaan (save).

In sommige gevallen wilt u misschien niet alleen de veldnaam, maar ook de bijbehorende gegevens in vertaling beschikbaar stellen. Zo'n veld moet daartoe het attribuut 'vertaalbaar' meekrijgen (zie stap 4). Uiteraard vergt het handmatig vertalen van data enige tijdsinvestering. Maar denk eens aan uw relaties, die een beschrijving graag in de eigen taal lezen. Of denk aan artikelen, die in verschillende talen op uw website zichtbaar moeten zijn of aan medewerkers die een projectnaam in de eigen taal kunnen zien.

4) Gegevens vertaalbaar maken. Voor deze stap (voldoende permissies nodig) kies 'Customize Object'. Vervolgens opent U het veld met de te vertalen gegevens en klikt U de optie Translate? aan in het scherm dat nu zichtbaar is. Vervolgens beaart u bewaart de wijziging.


Er verschijnen regelmatig nieuwe modules en updates voor OpenERP. Vertalingen hobbelen daar haast per definitie achteraan. Zin om mee te helpen? Nieuwe vertalers zijn altijd welkom! Kijk voor meer informatie hier.

Mail printen en dan inscannen?