Vergelijking Odoo edities

Bedrijven die Odoo in het vizier hebben vragen vaak advies over welke versie te gebruiken. Community versie of Enterprise? Versie 9 of 8? Odoo Online of niet? Addertjes onder het gras sneeuwen nog wel eens onder in het marketing verhaal. In deze blog zoemt Therp in op een paar belangrijke aandachtspunten. Naast functies, gebruiksvriendelijkheid, kosten-baten balans, mogelijkheid van aanpassingen en migratie- en support-opties, kan het type licentie voor organisaties die graag open source gebruiken, ook een rol spelen.

Odoo is een volledig functionerende Enterprise Resource Planning (ERP) systeem. En meer, het kent immers modules buiten het traditionele ERP-domein, zoals de webshop. Odoo wordt het meest geïnstalleerd bij bedrijven en organisaties tot 500 medewerkers in alle mogelijke branches: productie, handel, diensten, winkels, retail, gezondheidszorg, overheden, non-profit enz. enz. Bij eerdere versies, 6, 7 en 8 van Odoo, bestond er geen functioneel verschil tussen de Community en Enterprise versie. Dit veranderde bij versie 9, de meest recente versie van Odoo. Community en Enterprise hebben nog steeds dezelfde basis, de 'Core' en delen de mogelijkheid om functioneel aantrekkelijke Community apps te installeren. Echter, alleen klanten met een Enterprise contract kunnen de niet-open (proprietary) apps installeren, op dit moment zo'n 10% van de modules in de Odoo App store. Hoewel zowel Enterprise als Community apps regelmatig worden aangevuld hieronder een aantal voorbeelden van unieke Enterprise apps:

 • Module voor het eenvoudig versturen van betaalherinneringen op basis van ingestelde regels.
 • Instellen van abonnementen en het automatisch genereren van facturen op basis van een vast tijdsinterval.
 • Basis-ondersteuning voor het linken van transacties bij een multi-company opzet. Zo kan bijvoorbeeld automatisch een verkoop-order gecreëerd worden in het ene bedrijf als het andere bedrijf een inkoop-order heeft gevalideerd.
 • Timesheet App voor Chrome/Android/iOS.
 • Snelle manier om documenten digitaal te ondertekenen en te verzenden.
 • Transport Connectors: UPS / Fedex / DHL / USPS / Temando
 • Forecasts: Multi-tasks planning en Gantt charts. Opleverdatum van een project calculeren op basis van gerelateerde taken en beschikbaarheid van resources. Een Gantt weergave kan gebruikt worden om deadlines te verschuiven en resultaten aan te passen.

Wat betreft de Odoo Online, deze kent, in principe geen community modules en een paar Enterprise extra's. Er is geen ruimte voor maatwerk. De functionaliteit is standaard.

Odoo Online _9 Enterprise_9 Community_9 Community_8
Database + Core V V V V
Basis functies V V V V
Community Apps X V V V
Enterprise Apps Ten dele V X X
Maatwerk mogelijk? X V** V** V**
Aanpassingen mogelijk? V** V** V** V**
Hosting V V** V** V**
Implementatie V (Standaard) V** V** V**
Datamigratie V** V** V** V**
Bugfixing V Odoo V    Core V** Rest V** lokaal V** lokaal
Support V** Odoo V** Odoo/lokaal V** lokaal V** lokaal
Versie Migratie V V     Core V**  Rest V** V**
Lokalisatie Nederland V V V V
NL Bank Communicatie X X X V
User Interface Mobiele en web UI / UX trends Mobiele en web UI / UX trends Standaard interface Standaard interface
Training V** V** V** V**
Geen kosten Licentie Deze  formule berekent uw prijs X  240 € per user per jaar ' V V
Prijs Aanvullende 'strippenkaarten' Aanvullende offerte lokale partner Offerte lokale partner op basis van analyse Offerte lokale partner op basis van analyse

** Niet inbegrepen kosten / strippenkaart / te offreren Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke editie voor u geschikt is Versie 8 of 9?

 • Bedenk als eerste dat een groot deel van de Community Apps nog niet naar versie 9 is overgezet.
 • Versie 9 is ook minder geschikt als u een snelle implementatie wenst en tevens op een makkelijke manier uw bankbestanden wilt importeren, transacties afletteren, betaalopdrachten naar uw bank wilt verzenden en wilt beschikken over correcte Nederlandse rapportages. Het duurt in het gunstigste geval nog maanden voordat deze zaken in 9 zijn gerealiseerd. Versie 9 ondersteunt op dit moment de beperkte bank-formats CODA, QIF en OFX. Gebruik de knop op het midden van deze site https://www.odoo.com/nl_NL/page/accounting-features om te checken dat uw bank dat inderdaad niet ondersteunt.
 • Wilt u Odoo inzetten voor een productiebedrijf, ook dan is Odoo 9 vooralsnog niet geschikt. Versie 8 kent meer functies voor productiebedrijven en ook de toekomstige versie 10 belooft verbeteringen.
 • In Odoo 9 werkt Verkoop, Projecten inclusief tijdschrijven, het voorraad-beheer en het factureren goed. Ook de webshop kan interessant zijn. Voorzien deze onderdelen redelijk in uw behoefte dan kunt u de stap naar 9 nemen. U heeft dan ook de mooie nieuwe gebruikers-interface. Deze past zich bovendien aan de resolutie en oriëntatie van uw scherm aan. U partner voor technische en functionele ondersteuning zal bovendien gecharmeerd zijn van de overzichtelijke en strakke code.

Online?

 • Online valt af als u meer functies of maatwerk nodig heeft. Met de Online versie kunt u alleen velden, schermen, workflows en rapporten laten aanpassen.

Enterprise of Community?

 • Tussen Enterprise en Community ligt het verschil niet in het support wat u kunt krijgen, al wordt die suggestie vaak herhaald. Een mogelijk voordeel zit echt in de Enterprise apps die nog geen evenknie hebben in de Community editie. Jammer dat de Enterprise apps niet open source zijn. Mocht u dat bezwaarlijk vinden, dan kunt u natuurlijk ook zelf de benodigde modules voor de community (mee) laten ontwikkelen. Het is niet ondenkbaar dat u alsnog minder betaalt voor meer.
Van boekjaar 2015 -> 2016